logo Nina Reistad viser utstillingen "Ro" i hele august

 


Påfulger,
batikk på silke
Wild,
batikk på silke
Bambus,
batikk på silke
Jente mi,
batikk på silke
Gulvlamper
 
Kunstneren
i arbeid
(trykk på bildene for å få større bilder)

Månedens Kunstner i oktober
Nina Elang Ariati


Lørdag 7. oktober kl. 12 åpner ny utstilling på Nesoddhuset

Månedens kunstner på NesoddHuset i oktober er Nina Elang Ariati som viser tradisjonell javanesisk batikkteknikk.

Nina Elang Ariati kommer fra Sumatra, Indonesia, og har bodd og arbeidet med batikk i Norge i halvannet år. Hun har lært tradisjonell javanesisk batikkteknikk i Kraton, Jogjakarta. Kraton er sultanens kongelige palasskompleks, og er også senter for tradisjonell javanesisk kultur. Hun har også arbeidet med maleri og tatoveringskunst i Indonesia.

Litt om teknikken:
Batikk-kunstneren sitter på gulvet eller på en lav skammel og dypper sin lille kobberkopp eller "canting" ned i vann-smeltet voks. Så blåser hun lett på canting-tuten og med myke, sikre bevegelser fører hun den i intrikate linjer og mønstre på et stoff av bomull eller silke. Når voksen kjølner dypper hun sin canting igjen og igjen i den varme voksen, time etter time i en meditativ rytme. Deretter legges batikkfarge på stoffet. Så henges bildet til tørk, og deretter gjennomgår fargen en fikseringsprosess før bildet vaskes i mange omganger for å fjerne voksen. Indonesiske kvinner på Sentral-Java har laget slike vakre tekstiler på samme måte i århundrer. Slik har det utviklet seg en stor variasjon av intrikate mønstre, motiver, materialer og teknikker i forskjellige områder av Indonesia.
"Dette er en tradisjon og en batikk-teknikk jeg forsøker å presentere i min utstilling. I min batikk-kunst forsøker jeg å uttrykke både tradisjonelle mytologiske historier og det moderne livs motsetninger; kjærlighet, svik, skjønnhet, savn..... Alle bildene har sin egen historie."

Se gjerne mer på Ninas Facebook page "Elang Batikk"


  NesoddHuset
Myklerudveien 5
1454 Fagerstrand
Åpningstider:
tirsdag - fredag kl. 11 til 17
lørdag kl. 11 til 16
Søndag og mandag: Stengt
Telefon: 979 76 652
E-post: nesoddhuset@gmail.com